Friday, October 29, 2010

Konvensyen Industri Sukan Malaysia - KISMAS

Petikan dari kata kata aluan dari Menteri Belia dan Sukan Malaysia - " Kementerian Belia & Sukan (KBS) mengambil langkah poaktif dengan mengadakan makmal Bidang Ekonomi Utama Kementerian Industri Sukan bagi menyediakan hala tuju dan pelan stragegik industri sukan negara dari perspektif sumbangan ekonomi kepada negara dimana ianya merupakan langkah KBS dalam merealisasikan tahun industri sukan 2011"Objektif konvensyen ini adalah untuk mewujudkan sinergi kerjasama dari sudut perkonsian pintar, pengetahuan dan kemahiran dengan agensi agensi sukan negara dan antarabangsa.


Selain itu juga dapat memberi pendedahan dan maklumat terkini mengenai strategi menjana Industri Sukan ke arah pembangunan ekonomi negara
Memperkukuhkan rangkaian kerjasama antara Kementerian Belia dan Sukan dengan lain lain agensi yang terlibat di dalam pembangunan ekonomi negara melalui aktiviti dan pengajuran sukan.
Sukan sekarang bukan sahaja melibatkan atlet, pihak pengurusan dan kerajaan, namun ia turut menjadikan sukan sebagai satu industri yang mampu menjana pendapatan kepada negara di mata dunia.


semasa bersalaman dengan menteriTerjumpa pulak kawan lama
kesimpulan saya : konvensyen ini bukan sekadar konvensyen biase tetapi membuka minda saya bahawa sukan adalah satu industri yang boleh menjanakan ekonomi negara.Sports as a source of wealth. Sports culture can create more businesses for the nation. Sports will be the future industry to enable the power of the nation's economy.