Tuesday, October 20, 2009

Bengkel Modul Senam Silat

Alhamdulilahh....setelah penat lelah hampir setahun, berjumpa, berbincang sebanyak 4 kali, akhirnya Modul Asas Senam Silat telah dapat kami selesaikan. Yang terlibat dengan modul ini bukan la calang calang orang dalam arena persilatan. Tidak dapat dinafikan ramai lagi yang hebat hebat diluar sana, akan tetapi agak payah bagi pihak JKKN untuk menjemput semua orang. Saya terlibat secara langsung bukan atas tiket Silat tetapi atas tiket Kecergasan. Di muatkan juga dalam modul ini tentang anatomi, fisiologi dan kecergasan.
Kami diarahkan untuk ke Sabah pada bulan depan untuk 'trial & error' kursus Jurulatih Seni Budaya - Silat yang pertama diadakan dinegara.
Harapan kami sembilan orang ini, agar modul ini dapat bertahan sampai bile bile dan tidak akan terulang lagi sejarah yang lepas lepas.

Seramai sepuluh orang telah diiktirafkan sebagai Pengubal Modul Senam Silat oleh Jabatan Kebudayaan & Kesenian Negara, Kementerian Penerangan, Komunikasi & Kebudayaan seperti berikut :-

1 ) Guru Hj Anuar Wahab (almarhum)
2 ) Guru Baharin Ibrahim
3 ) Guru Wan Mohd Azlan
4) Guru Mohd Nazri
5 ) Guru Mohammad b Mohd Nor
6 ) Guru Nor Azman
7 ) Guru Azlan Ghanie
8 ) Guru Aziwahija
9 ) Guru Zulf\kifli
10) yours truly - depa kata kene panggil Guru gak, macam kelakar jek

semasa sesi pembikinan video untuk DVD senamsilat. Model kami ada la Guru Zulkifli dari Pahang


orang yg bertanggung jawab diatas perlaksanaan pembikinan modul senam silat, En Mohd Zein bin Shahid, Pengarah Bahagian Bimbingan, Jab Kesenian & Kebudayaan Negara.


sesi aksi pertarungan diantara Guru Muhamad dan Guru Zulkifliini bukan menari yea, tetapi urusetia pon teringin ndak belajar bunga tari silat. dari kiri pegawai JKKN (tokey) Cik Jamalia (name glamer Lia), Guru Mat dan Nurul Amalina (name glamer Nowul)
Pn Zila, Pen Pengarah (baru 2 hari lapor diri kerje) sedang mempegerusikan majlis penutup

cucu cucu dato bahaman, tok perak dan tun fatimah
sempat posing sementara menunggu majlis penutup

Ini aje la perempuan 3 orang yg ada (sebelum Pn Zila join) dari mula bengkel senam silat
yours truly kat hotel room d tingkat 11, cantek permandangan tapi tak sempat ndak menikmati, sekadar sempat amek gambar je.